JOHNNY MATHIS – THE HEART OF A WOMAN / WHEN WILL I SEE YOU AGAIN / I ONLY HAVE EYES FOR YOU / MATHIS IS …

De Amerikaanse zanger Johnny Mathis werd op 30 september 1935 in Gilmer, Texas geboren als John Royce Mathis, het vierde kind in een familie van zeven. Het gezin verhuisde naar San Francisco, Californië maar de hele muzikale carrière van Johnny Mathis kreeg zijn verloop vanuit Hollywood, Los Angeles waar hij zijn thuis had in een woning waar hij gedurende 56 jaar heeft gewoond. Het huis brandde echter volledig af in november 2015 net voor zijn terugkeer van een concert in Ohio.

Als vertolker van populaire muziek frequenteerde hij in zijn bijna 70 jaar durende artistieke periode allerlei stijlen zoals pop, R&B, rock, jazz, blues, country en disco. Hij is nu 85 jaar geworden en duikt nog af en toe op voor een optreden in één of andere show voor het goede doel. Bij ons in Europa heeft Johnny Mathis nooit echt grote successen gekend, maar in zijn thuisland behoort deze levende legende tot het Amerikaanse muzikale erfgoed. Hij behaalde er meerdere gouden en platina platen en meer dan 70 van zijn liedjes zijn in de Billboard-hitlijsten beland.

Zijn immense populariteit is ook af te meten aan het feit dat zijn verzamelalbum “Johnny’s Greatest Hits” gedurende 490 achtereenvolgende weken in de hitlijsten heeft gestaan, enkel “The Dark Side Of The Moon” van ‘Pink Floyd’ hield het net één week langer uit. Zijn bijdrage aan de Amerikaanse muziekgeschiedenis werd beloond met een opname in de ‘Grammy Hall Of Fame’ voor drie verschillende platen en met een ‘Grammy Lifetime Achievement Award’ voor zijn hele carrière. Kenmerkend voor zijn werk zijn de risicoloze romantische en soms zeemzoete liedjes die hij opnam. Dat hij zes albums met kerstliedjes heeft uitgebracht zal dus niet echt hoeven te verbazen.

Zijn allereerste plaat “Johnny Mathis: A New Sound In Popular Song” verscheen in 1956 en was voornamelijk een jazz-album maar bij de daaropvolgende plaat was zijn werk al opgeschoven in de richting van romantische popballads. De verzamelplaat die het Britse retrolabel ‘Beat Goes On Records’ nu op twee cd’s heeft uitgebracht combineert 41 liedjes van Johnny Mathis uit in totaal vier albums die werden uitgebracht in de jaren ’70. Het zijn de destijds als vinylplaten verschenen albums “The Heart Of A Woman” uit 1974, ”When Will I See You Again” uit 1975, “I Only Have Eyes For You” uit 1976 en “Mathis Is …” uit 1977.

Van al de songs op deze vier platen werd er geen enkel nummer door Johnny Mathis zelf geschreven, hetgeen dus duidelijk maakt dat hij in die periode zeer afhankelijk was van het materiaal dat hem door externe songwriters werd aangeboden voor een opname. Er waren dan ook meerdere liedjes bij die we vooral in de hitversie van andere artiesten hebben leren kennen, zoals “Send In The Clowns” van Frank Sinatra uit 1973 en Judy Collins uit 1975, naast “Feel Like Makin’ Love” van Roberta Flack, “When Will I See You Again” van ‘The Three Degrees’, “Laughter In The Rain” van Neil Sedaka en “The Way We Were” van Barbara Streisand, allemaal uit 1974.

Johnny Mathis brengt op deze platen ook zijn versie van “Mandy” (zie 1e video) van Barry Manilow, van “The Hungry Years” van Neil Sedaka en van “Sweet Love Of Mine” van ‘The Spinners’, drie songs uit 1975 en we krijgen ook zijn bewerking van de oldies “Only You (And You Alone)” van ‘The Platters’ uit 1955 en “I Only Have Eyes For You” van ‘The Flamingos’ uit 1959 te horen.

(valsam)

 

 

TRACKLIST:
Disc One

THE HEART OF A WOMAN
Woman, Woman
Sail On White Moon
It’s Gone
House For Sale
Feel Like Makin’ Love
Memories Don’t Leave Like People Do
Strangers In Dark Corners
Wendy
The Heart Of A Woman
The Way We Planned It
Bonus tracks:
Fifty, Fifty
Nothing In This Whole World
WHEN WILL I SEE YOU AGAIN
Mandy
Nice To Be Around
You’re As Right As Rain
When Will I See You Again
Only You (And You Alone)
Let Me Be The One / I Won’t Last A Day Without You
The Way We Were
Laughter In The Rain
You And Me Against The World
The Things I Might Have Been

Disc Two
I ONLY HAVE EYES FOR YOU
I Write The Songs
Do Me Wrong, But Do Me
The Hungry Years
I Only Have Eyes For You
Yellow Roses On Her Gown
(Do You Know Where You’re Going To) Theme From Mahogany
Ooh What We Do
Send In The Clowns
Every Time You Touch Me (I Get High)
When A Child Is Born
MATHIS IS…
As Long As We’re Together
Lullaby Of Love
Loving You, Losing You
I’ll Make You Happy
Heaven Must Have Made You Just For Me
Hung Up In The Middle Of Love
World Of Laughter
I Don’t Want To Say No
Sweet Love Of Mine

Artiest info
Website  
 

video